DIY Faux Fur Pom Pom // DIY Tekoturkistupsu

Day 8: Two instructions how to knit or sew your own faux fur pom pom to a beanie!

Luukku 8: Ohjeet, miten neuloa tai ommella pörröinen tekoturkistupsu pipoon!

IMG_20191208_124232 (1)

KNITTED POMPOM

Can you imagine that the pompom in the first photo is knitted? Knitting this super soft faux fur yarn was so enjoyable! Here’s an easy and quick pattern how to knit one.

Method: Knitting

Tool: Double point needles 8 mm

Yarn: Katia Polar in color Fawn Brown

Alternative yarn: Sirdar Alpine or James C. Brett Chinchilla

Pompom measures ~9-10 cm

Cast on 15 stitches and divide them to three needles. Knit around for 12 rows. Close the last row by cutting the yarn (leave ~20-30 cm tail) and pull the yarn trough all the 15 stitches and tighten the tail. Secure the seam and hide the tail inside the pompom.

Fill in the pompom with stuffing/leftover yarns. Cut two 40 cm long faux fur threads and close this other round with these threads (or with any other yarn) by pulling the threads through cast on stitches. Tighten the threads and secure the seam with two knots. Leave the tails out so you can attach the pompom to a beanie.

 

SEWN POMPOM

IMG_20191115_133911-compressed

Method: Sewing by hand

Tool: A large needle and strong yarn

Fabric: Faux fur fabric from fabric stores.

Cut a 15 cm x 15 cm or 10 cm x 10 cm (depends on which pompom size you’d want) faux fur fabric square with scissors or a craft knife. Sew the edges loosely (about 1 cm stitches) and tighen the seam by pulling the both yarn ends. Stuff the pompom with stuffing or leftover yarns and finally close the pompom by pulling the yarns. Secure the seam and knot twice. Leave the tails so you can attach the pompom to a beanie.

See a sewn pompom in action:

Screenshot_20191208-165300__01

Turned out super cute! 🙂

 

NEULOTTU TEKOTURKISTUPSU

Voitteko kuvitella, että ensimmäisen kuvan tupsu on neulottu? Tätä pehmeää pörrölankaa on ihana neuloa! Alla helppo ja nopea ohje, kuinka neuloa tupsu pipoa varten.

img_20191208_124413.jpg

Metodi: Neulonta

Välineet: Sukkapuikot 8 mm

Lanka: Katia Polar värissä Fawn Brown

Vaihtoehtoinen lanka: Sirdar Alpine tai James C. Brett Chinchilla

Tupsun halkaisija ~9-10 cm

Luo 15 silmukkaa ja jaa ne kolmelle puikolle. Neulo suljettua neuletta yhteensä 12 kerrosta. Sulje viimeinen kerros leikkaamalla lanka (jätä n. 20-30 cm langanpätkä) ja vetämällä se kaikkien silmukoiden läpi ja kiristämällä lanka. Päättele lanka ja sauma huolellisesti ja piilota lanka tupsun sisään.

Täytä tupsu vanulla tai ylijäämälangoilla. Leikkaa kaksi 40 cm pituista pörrölanganpätkää ja sulje tupsun toinen vetämällä tuplalanka aloitussilmukoiden läpi. Kiristä langat, päättele ja varmista sauma kahdella solmulla. Jätä langanpätkät tupsun ulkopuolelle, jotta voit kiinnittää tupsun pipoon.

 

OMMELTU TEKOTURKISTUPSU

Metodi: Käsin ommeltu

Välineet: Iso neula ja vahvaa paksumpaa lankaa

Kangas: Tekoturkiskangas kangaskaupoista

Leikkaa 15 cm x 15 cm tai 10 cm x 10 cm (riippuen tupsun halutusta koosta) kokoinen neliö tekoturkiskangasta saksilla tai askarteluveitsellä. Ompele löyhästi reunoja myöten (n. 1 cm mittaiset ompeleet) ja kun olet ommellut neliön ympäri, kiristä molemmista langanpäistä tupsun muotoon. Täytä tupsu vanulla tai ylijäämälangoilla tai -kangastilkuilla ja sulje tupsu vetämällä langanpäistä. Päättele huolella ja varmista sauma kahdella solmulla. Jätä langanpätkät tupsun ulkopuolelle, jotta voit kiinnittää tupsun pipoon.

Yllä kuva tupsusta kiinnitettynä pipoon. Kuinka ihana siitä tulikaan! 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: