Crochet Velvet Scrunchies // Virkatut Samettihiusdonitsit

Crochet velvet scrunchie pattern

Day 11: Crochet your own velvet scrunchies for Christmas! The black ones are crocheted using Bernat Velvet yarn and the red one is crocheted using Lankava Selina-samettilanka.

Luukku 11: Virkkaa omat jouluiset samettihiusdonitsit! Mustat donitsit on virkattu Bernat Velvet-langalla ja punainen donitsi taas Lankavan Selina-samettilangalla.

IMG_20191211_202639

CROCHET VELVET SCRUNCHIES

Method: Crochet

Tools: Crochet Hook 5-6 mm and a hair band

Yarn: Bernat Velvet or Lankava Selina-samettilanka

 

Velvet Scrunchie

Insert double crochet stitches to a hair band so that you can see as little band as possible when stretched. Close the double crochet round with a slip stitch to the first double crochet stitch. Secure the seam by knotting a few knots with the tails. Hide the tails inside the scrunchie.

Note: Bernat Velvet yarn, especially, is quite sleek and slippery and it makes the stitches to “re-shape” and it results with big loops pointing out from the scrunchie. At least I don’t mind this but you can minimize this by using a smaller hook (5 mm for example).

Chunkier Velvet Scrunchie

Insert single crochet stitches to a hair band so that you can see as little band as possible when stretched. Start the second round by inserting three (3) double crochet stitches to each single crochet stitch. The scrunchie will fold beautifully! Close the double crochet round with a slip stitch to the first double crochet stitch. Secure the seam by knotting a few knots with the tails. Hide the tails inside the scrunchie.

Note: Bernat Velvet yarn, especially, is quite sleek and slippery and it makes the stitches to “re-shape” and it results with big loops pointing out from the scrunchie. At least I don’t mind this but you can minimize this by using a smaller hook (5 mm for example).

IMG_20191211_202912

 

VIRKATUT SAMETTISET HIUSDONITSIT

Metodi: Virkkaus

Välineet: Virkkuukoukku 5-6 mm ja hiuspompula

Lanka: Bernat Velvet tai Lankava Selina-samettilanka

 

Samettinen Hiusdonitsi

Virkkaa pylvässilmukoita hiuspompulaan niin, että hiuspompulasta näkyy mahdollisimman vähän sitä venyttäessä. Yhdistä virkatun donitsin alku ja -loppupää piilosilmukalla ensimmäiseen pylvääseen. Varmista sauma tekemällä pari solmua aloitus- ja lopetuslanganpätkistä. Piilota langat donitsin sisään.

Huom. erityisesti Bernat Velvet on hyvin sileää ja liukasta lankaa, jolloin silmukat eivät välttämättä pidä muotoaan ja ikään kuin suurenevat. Itseäni tämä ei tosin ole häirinnyt ja tämän mahdollisuutta voi pienentää käyttämällä pienempää virkkuukoukkua (esim. 5 mm).

Muhkeampi Samettinen Hiusdonitsi

Virkkaa kiinteitä silmukoita hiuspompulaan niin, että hiuspompulasta näkyy mahdollisimman vähän sitä venyttäessä. Tee seuraava kerros virkkaamalla kolme pylvässilmukkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan. Hiusdonitsista tulee kauniin poimuttunut! Yhdistä virkatun donitsin alku- ja loppupää piilosilmukalla ensimmäiseen pylvääseen. Varmista sauma tekemällä pari solmua aloitus- ja lopetuslanganpätkistä. Piilota langat donitsin sisään.

Huom. erityisesti Bernat Velvet on hyvin sileää ja liukasta lankaa, jolloin silmukat eivät välttämättä pidä muotoaan ja ikään kuin suurenevat. Itseäni tämä ei tosin ole häirinnyt ja tämän mahdollisuutta voi pienentää käyttämällä pienempää virkkuukoukkua (esim. 5 mm).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: