Tuftaus // Punch Needle

Heippa kaikille kässäilijöille!

Oletko vielä kuullut tuftauksesta? Tämä käsityötekniikka tunnetaan myös nimellä punch needle technique. Youtubesta löytyy tällä hakusanalla useita havainnollistavia videoita tästä tekniikasta. Lyhykäisyydessään, paksua neulaa työnnetään harvaneuloksisen kankaan läpi muodostaen silmukoita toiselle puolelle kangasta. Tekniikka voi aluksi olla haastava, mutta kun sen oppii ei haluaisi lopettaa! 🙂

Halusin siis ehdottomasti kokeilla tuftausta ja sainkin tässä taannoin Lankavalta kokeiluun tarvikkeita ja lankoja sitä varten. Sain testiin DMC:n tuftausneulan, kirjontakehyksen, kirjontakangasta sekä neulaan soveltuvia lankoja. Tuftausneula on kokoa 10 ja sillä voi tuftata jopa Lankavan minimop-lankaa! Minulla oli pari ajatusta, jotka halusin ehdottomasti toteuttaa ja esittelenkin tässä postauksessa näitä! Käytin töihin Sandnes Garnin Fritidsgarn-lankaa, joka toimi tässä mielestäni erittäin hyvin.

Tuftaussetti

Kokeilin tuftausta ensin kirjontakankaalle (munk’s cloth), jonka asetin kirjontakehykseen. Tuftaus onnistuu paremmin, kun kangas on asetettu tiukasti, eikä se myöskään lähde niin helposti pois paikoiltaan tuftauksen voimasta. Piirsin kankaaseen haluamani kuvion ääriviivat ja aloitin työn tuftaamalla ensin tämän kuvion. Tämän jälkeen vaihdoin langan väriä ja tuftasin lopuksi työn taustan. Ensimmäisestä työstäni tuli mielestäni jopa hienompi kuin uskalsin odottaakaan! Alla olevassa kuvassa näkyy työn lopputulos.

tuftaus

Tuftauksessa syntyy kahdenlaista tekstuuria eri puolille kangasta ja ihan kumpaa vain tekstuuria voi lopputuloksessa käyttää! Työstöpuolen tekstuuri muistuttaa kirjontaa, kun taas toiselle puolelle muodostuu silmukkapintaa (kuvat). Tykkään kovasti molemmista tekstuureista, mutta omiin töihini olen toistaiseksi jättänyt silmukkapinnan.

Ajatus, jonka halusin seuraavaksi päästä toteuttamaan oli tuftattu tyyny! Olin ostanut H&M:stä yksivärisen kangastyynyn, jonka neulos oli sopivan harvaa tuftausneulaa varten. Visioni oli sommitella tyynyyn muutamia suorakulmioita mustalla ja valkoisella langalla ja piirsin ääriviivat tyynyn nurjalle puolelle. Tuftaus tapahtui siis kankaan nurjalle puolelle, jolloin silmukat tulevat tyynyn oikealle puolelle. Tuftattuani yhden kuvion siirsin kirjontakehyksen uuteen kohtaan, jotta sain tyynyyn lopulta useita yksittäisiä suorakulmioita. Tykkään lopputuloksesta hyvin paljon ja hyvin on tyyny kestänyt nojailua sohvalla! 🙂

tuftattutyyny

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tuftausta ja etsimään inspiraatiota Instagramista tai Pinterestistä!