Tuftaus // Punch Needle

Tuftaus punch needle

Heippa kaikille kässäilijöille!

Oletko vielä kuullut tuftauksesta? Tämä käsityötekniikka tunnetaan myös nimellä punch needle technique. Youtubesta löytyy tällä hakusanalla useita havainnollistavia videoita tästä tekniikasta. Lyhykäisyydessään, paksua tuftausneulaa työnnetään harvaneuloksisen kankaan läpi muodostaen silmukoita toiselle puolelle kangasta. Tuftaus voi aluksi olla haastavaa, mutta kun sen oppii, ei haluaisi lopettaa! 🙂

Kokeilin tuftausta ensin kirjontakankaalle (munk’s cloth), jonka asetin kirjontakehykseen. Tuftaus onnistuu paremmin, kun kangas on asetettu tiukasti, eikä se myöskään lähde niin helposti pois paikoiltaan tuftauksen voimasta. Piirsin kankaaseen haluamani kuvion ääriviivat ja aloitin työn tuftaamalla ensin tämän kuvion. Tämän jälkeen vaihdoin langan väriä ja tuftasin lopuksi työn taustan. Ensimmäisestä työstäni tuli mielestäni jopa hienompi kuin uskalsin odottaakaan! Alla olevassa kuvassa näkyy työn lopputulos.

Tuftauksessa syntyy kahdenlaista tekstuuria eri puolille kangasta ja ihan kumpaa vain tekstuuria voi lopputuloksessa käyttää! Työstöpuolen tekstuuri muistuttaa kirjontaa, kun taas toiselle puolelle muodostuu silmukkapintaa (kuvat). Tykkään kovasti molemmista tekstuureista, mutta omiin töihini olen toistaiseksi jättänyt silmukkapinnan.

Ajatus, jonka halusin seuraavaksi päästä toteuttamaan oli tuftattu tyyny! Olin ostanut H&M:stä yksivärisen kangastyynyn, jonka neulos oli sopivan harvaa tuftausneulaa varten. Visioni oli sommitella tyynyyn muutamia suorakulmioita mustalla ja valkoisella langalla ja piirsin ääriviivat tyynyn nurjalle puolelle. Tuftaus tapahtui siis kankaan nurjalle puolelle, jolloin silmukat tulevat tyynyn oikealle puolelle. Tuftattuani yhden kuvion siirsin kirjontakehyksen uuteen kohtaan, jotta sain tyynyyn lopulta useita yksittäisiä suorakulmioita. Tykkään lopputuloksesta hyvin paljon ja hyvin on tyyny kestänyt nojailua sohvalla! 🙂

%d bloggers like this: