Virkatut joulukoristeet | 3 virkkausohjetta

Virkatut kimaltavat joulupallot - virkkausohje

(*Tämä postaus sisältää affiliate-linkkejä ja voin saada komissioita näiden linkkien kautta tehdyistä ostoksista ilman lisäkustannuksia sinulle. Affiliate-linkit on merkitty *-merkillä.)

Materiaalit ja lyhenteet

Väline: virkkuukoukku 3.0 mm

Muut: joulukoristepallo (halkaisija 5 cm). Valmiin joulukoristeen halkaisija on 6 cm.

Lyhenteet

  • kjs     ketjusilmukka
  • ks      kiinteä silmukka
  • ps     piilosilmukka

Tammenterho joulupallo

Kuvassa oleva alempi joulukoriste on nimeltään “tammenterho joulupallo”, kun taas ylempi joulukoriste on “käpy joulupallo”, johon ohje alempana.

Joulupallon alaosa

Vaihe 1. Virkkaa aloituslenkki (magic loop) ja virkkaa muodostuneeseen lenkkiin 8 kiinteää silmukkaa (ks). Kiristä aloituslenkki aloituslanganpätkästä vetämällä ja sulje lenkki piilosilmukalla (ps). HUOM. Jätä 30 cm pituinen aloituslanganpätkä ripustuslenkkiä varten.

Vaihe 2. Virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa (ks) jokaiseen kerroksessa olevaan silmukkaan.

Vaihe 3. *Virkkaa 2 ks:aa ensimmäiseen silmukkaan ja sitten 1 ks seuraavaan silmukkaan.* Toista * kerros ympäri.

Vaihe 4. *Virkkaa 2 ks:aa ensimmäiseen silmukkaan ja sitten 1 ks seuraavaan silmukkaan ja 1 ks kolmanteen silmukkaan.* Toista * kerros ympäri.

Vaihe 5. Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan. Tee tämä kerros vielä 3 kertaa. Virkkaa 1 ps, jätä 30 cm pituinen langanpätkä, leikkaa lanka ja vedä lanka läpi vielä kerran.

Joulupallon yläosa

Vaihda langan väri “laavaan” ja aloita puff-silmukoiden tekeminen suoraan alaosaan.

Vaihe 1. Virkkaa ensimmäinen puff-silmukka: virkkaa 3 ketjusilmukkaa (kjs), *nosta lanka koukulle, vie koukku kiinteään silmukkaan, vedä lanka läpi* ja toista * vielä 4 kertaa. Koukulla on nyt 11 silmukkaa. Vedä lanka 10 silmukan läpi, nosta lanka koukulle ja vedä lanka kahden viimeisen silmukan läpi.

Vaihe 2. Virkkaa 1 kjs. *Virkkaa toinen puff-silmukka kolmanteen ks:aan (ei toiseen): nosta lanka koukulle, vie koukku kiinteään silmukkaan, vedä lanka läpi ja toista vielä 5 kertaa. Koukulla on nyt 13 silmukkaa. Vedä lanka 12 silmukan läpi, nosta lanka koukulle ja vedä lanka kahden viimeisen silmukan läpi. Virkkaa 1 kjs.* Toista * 14 kertaa ja sulje kerros renkaaksi piilosilmukalla ensimmäisen puffin päällimmäiseen silmukkaan. Virkkaa toinen ps ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun.

Vaihe 3. Aseta joulupallo ympyrän sisään niin, että joulupallon “hattu” osoittaa ylöspäin. Tee toinen kerros toistamalla vaiheet 1 ja 2.

Vaihe 4. Virkkaa 1 puff-silmukka vaiheen 1 mukaisesti ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun. (Ei kjs:aa.) Virkkaa nyt puff-silmukka joka toiseen ketjuun. Älä myöskään virkkaa ketjusilmukkaa puffien välissä. Sulje kerros ps:lla.

Vaihe 5. Ennen viimeisiä kerroksia vedä kaikki aloitus- ja lopetuslanganpätkät ulos joulupallon “hatun” vierustaa pitkin. Virkkaa kiinteitä silmukoita hatun ympäri ja tee näitä kerroksia yhteensä 5 kpl. Tee vielä viimeinen kerros virkkaamalla piilosilmukoita joulupallon “hatun” ympäri. Jätä 20 cm pituinen langanpätkä ja leikkaa lanka. Vedä kaikki langanpätkät “hatun” vierustaa pitkin ja tee niistä ripustuslenkki.

Käpy joulupallo

Kuvassa ylimpänä olevat virkatut joulukoristeet ovat käpy joulupalloja ja kuvassa alempana olevat taas “virkattuja joulupalloja”. Virkattuihin joulupalloihin ohje alempana postauksessa.

Vaihe 1. Virkkaa aloituslenkki (magic loop) ja virkkaa muodostuneeseen lenkkiin 8 kiinteää silmukkaa (ks). Kiristä aloituslenkki aloituslanganpätkästä vetämällä ja sulje lenkki piilosilmukalla (ps). HUOM. Jätä 30 cm pituinen aloituslanganpätkä ripustuslenkkiä varten.

Vaihe 2. Virkkaa ensimmäinen puff-silmukka: virkkaa 3 ketjusilmukkaa (kjs), *nosta lanka koukulle, vie koukku kiinteään silmukkaan, vedä lanka läpi* ja toista * vielä 4 kertaa. Koukulla on nyt 11 silmukkaa. Vedä lanka 10 silmukan läpi, nosta lanka koukulle ja vedä lanka kahden viimeisen silmukan läpi.

Vaihe 3. Virkkaa 1 kjs. *Virkkaa toinen puff-silmukka seuraavaan ks:aan: nosta lanka koukulle, vie koukku kiinteään silmukkaan, vedä lanka läpi ja toista vielä 5 kertaa. Koukulla on nyt 13 silmukkaa. Vedä lanka 12 silmukan läpi, nosta lanka koukulle ja vedä lanka kahden viimeisen silmukan läpi. Virkkaa 1 kjs.* Toista * 6 kertaa ja sulje kerros renkaaksi piilosilmukalla ensimmäisen puffin päällimmäiseen silmukkaan. Virkkaa toinen ps ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun.

Vaihe 4. Aloita kolmas kerros virkkaamalla puff-silmukka ketjuun (ei silmukkaan) samalla tavalla kuin vaiheessa 2. Virkkaa toinen puff-silmukka samaan ketjuun (ilman kolmea kjs:aa puffin alussa).

Vaihe 5. Virkkaa 1 kjs. *Virkkaa 2 puff-silmukkaa seuraavaan ketjuun. Virkkaa 1 kjs.* Toista * vielä 6 kertaa ja sulje renkaaksi piilosilmukalla ensimmäisen puffin päällimmäiseen silmukkaan. Virkkaa toinen ps ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun.

Vaihe 6. Aloita neljäs kerros virkkaamalla yksi puff-silmukka ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun samalla tavalla kuin vaiheessa 2. Virkkaa 1 kjs. *Virkkaa puff-silmukka seuraavaan ketjuun. Virkkaa 1 kjs.* Toista * vielä 14 kertaa ja sulje kerros renkaaksi samalla tavalla kuin aiemmin ohjeistettiin. Kerroksessa on nyt 16 puffia.

Vaihe 7. Toista vaihe 6 vielä kaksi kertaa. HUOM: virkkaa ps ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun kerroksen vaihtamisen jälkeen. Aseta joulupallo ympyrän sisään niin, että joulupallon “hattu” osoittaa ylöspäin.

Vaihe 8. Virkkaa 1 puff-silmukka vaiheen 2 mukaisesti ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun (ei kjs:aa). Virkkaa seuraava puff-silmukka toisen ja kolmannen puffin väliseen ketjuun. Virkkaa 1 kjs. Virkkaa puff, älä virkkaa kjs:aa. Virkkaa puff, virkkaa 1 kjs. Eli joka toisen puffin jälkeen virkataan 1 kjs ja joka toisen puffin jälkeen virkataan suoraan uusi puff-silmukka ilman kjs:aa. Tee näin, kunnes kohtaat ensimmäisen puffin. Sulje kerros ps:lla. Virkkaa toinen ps ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun.

Vaihe 9. Virkkaa 1 puff-silmukka vaiheen 2 mukaisesti ensimmäisen ja toisen puffin väliseen ketjuun. (Ei kjs:aa.) Virkkaa nyt puff-silmukka joka toiseen ketjuun. Älä myöskään virkkaa ketjusilmukkaa puffien välissä. Sulje kerros ps:lla.

Vaihe 10. Ennen viimeistä kerrosta vedä aloituslanganpätkä ulos “hatun” vierustaa pitkin. Tee viimeinen kerros virkkaamalla piilosilmukoita joulupallon “hatun” ympäri. Ota piilosilmukkaan kaikki langat puffien välissä. Virkkaa 1 ks sauman vahvistamiseksi. Jätä 20 cm pituinen langanpätkä ja leikkaa lanka. Vedä molemmat langanpätkät “hatun” vierustaa pitkin ja tee niistä ripustuslenkki.

Virkattu joulupallo

Tämä ohje koskee ylemmässä kuvassa olevia alimpia joulupalloja ja on näistä kaikista helpoin virkata.

Vaihe 1. Virkkaa aloituslenkki (magic loop) ja virkkaa muodostuneeseen lenkkiin 8 kiinteää silmukkaa (ks). Kiristä aloituslenkki aloituslanganpätkästä vetämällä ja sulje lenkki piilosilmukalla (ps). HUOM. Jätä 30 cm pituinen aloituslanganpätkä ripustuslenkkiä varten.

Vaihe 2. Virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa (ks) jokaiseen kerroksessa olevaan silmukkaan.

Vaihe 3. *Virkkaa 2 ks:aa ensimmäiseen silmukkaan ja sitten 1 ks seuraavaan silmukkaan.* Toista * kerros ympäri.

Vaihe 4. *Virkkaa 2 ks:aa ensimmäiseen silmukkaan ja sitten 1 ks seuraavaan silmukkaan ja 1 ks kolmanteen silmukkaan.* Toista * kerros ympäri.

Vaihe 5. *Virkkaa 2 ks:aa ensimmäiseen silmukkaan ja sitten 1 ks seuraavaan silmukkaan, 1 ks kolmanteen silmukkaan ja 1 ks neljänteen silmukkaan.* Toista * kerros ympäri.

Vaihe 6. Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan. Tee tämä kerros yhteensä kaksi kertaa.

Vaihe 7. Virkkaa 1 ps, jätä 20 cm pituinen langanpätkä, leikkaa lanka ja vedä lanka läpi vielä kerran. Älä päättele langanpätkää. Voit myös jättää aloituslanganpätkän päättelemättä.

Vaihe 8. Virkkaa toinen ympyrä samalla tavalla, mutta älä leikkaa lankaa lopuksi.

Vaihe 9. Aseta ympyrät päällekkäin ja virkkaa ne yhteen piilosilmukoilla: *vie koukku silmukan ja toisen ympyrän vastaavan silmukan läpi ja virkkaa ps.* Toista * kunnes joulupallon “hattu” tulee kohdalle. HUOM: aseta joulupallo ympyröiden väliin ennen kuin “hattu” tulee kohdalle. Virkkaa yksi ks sauman vahvistamiseksi, jätä 20 cm pituinen langanpätkä ja leikkaa lanka. Vedä langanpäät “hatun” läpi ja tee näistä ripustussilmukka.

Leave a Reply

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: